Bényei Miklós


Bényei Miklós, tanárunk, kollégánk, tagtársunk, barátunk jövőre [2006] fogja ünnepelni könyvtárossá avatásának 40. évfordulóját, e hivatás gyakorlására ugyanis 1966-ban szerzett jogosultságot az ELTE Bölcsészettudományi Karán.
Pályája elsősorban a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárhoz köthető, intézményen belüli életútja azonban – önmagában – még nem indokolná azt a széleskörű szakmai tevékenységet, melyet a Google keresője 836, az OSZK Amicus rendszere pedig 82 találattal jellemez.
Tudományos munkásságának mérföldkövei – kitüntetéses oklevél -> egyetemi doktori cím -> történelemtudományi kandidátusi cím -> PhD doktori fokozat -, eddigi szakmai elismerései, kitüntetései – Szocialista Kultúráért kitüntetés, Szinnyei József-díj, MKE emlékérem – már mutatják, hogy szakmánk jeles képviselőjét kívánjuk ez alkalommal köszönteni, a jelen lévő kör azonban nem elsősorban ezért ismeri és becsüli őt.
Publikációs listáját böngészve mindannyian megállapíthatjuk, hogy személyében – egyebek között – nagyjelentőségű helyismereti kutatót, publicistát, bibliográfust ismerhettünk meg. Esetében e tevékenység általánosabb, elméleti szintre is emelkedett, s ezt a munkát szeretnénk most – szerény eszközeinkkel – díjazni.
Bényei Miklós amellett, hogy oktatási tevékenysége során Debrecenben, Budapesten, Nyíregyházán, Egerben, s mindenhol, ahol előadott, szerepelt, vagy csak megjelent, a bibliográfusi és helyismereti tevékenység oktatását, népszerűsítését, fontosságát és kikerülhetetlenségét hirdette személyiségével, emberi és szakmai tartásával, vagy akár elgondolkodó, újragondolásra ösztönző tekintetével.

Kérem, engedjék meg nekem, hogy itt – mégiscsak könyvtárosok között – elhagyjam elméleti helyismereti kiadványainak, publikációinak felsorolását. Jól tudjuk valamennyien, hogy szakmánk e területének művelői számára e dokumentumok tanulmányozása kikerülhetetlen, s mindegyiknek helye volt/van/lesz a mi és utódaink segédkönyvtárában.
Amellett, hogy könyvtárosi, egyesületi, szakmai bizottságokbeli, oktatói és kutatói pályájához további jó egészséget, jó kedvet kívánjak, kérem engedjék meg, hogy mindannyiunk nevében kinyilvánítsam: Bényei Miklós méltó a Kertész Gyula emlékérem első kitüntetettje cím viselésére is!

Mándli Gyula felvételei

A díj átadásával együtt pedig hadd kérjem meg tanár urat, hogy a továbbiakban is kísérje figyelemmel, segítse, támogassa egyesületünk/egyesületeink és minden helyismereti érdeklődésű könyvtáros kollégánk munkáját!

Takáts Béla, a HKSZ elnökének laudációja, amely 2005-ben a veszprémi konferencia megnyitó ünnepségén hangzott el.