Takáts Béla

Takáts BélaA Helyismereti Könyvtárosok Szervezete a Kertész Gyula Emlékérmet 2015-ben Takáts Béla könyvtárosnak ítélte oda, aki a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény megyei feladatokat is ellátó szakmai igazgatóhelyettese, a Helyismereti Könyvtárosok Szervezete alapító tagja, 2003-2010-ig elnöke, jelenleg vezetőségi tagja. 2011-től a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Elnökségének tagja.

Személyében olyan szakembert ismerhettünk meg, aki mindig nyitott a helyismereti tevékenységekben és a könyvtári informatikában megjelenő új folyamatokra, képes felismerni és a gyakorlatba átültetni az azokban rejlő új lehetőségeket.

Vallja, „…hogy a helyismereti gyűjtemény vonatkozásában minden könyvtár nemzeti könyvtár, hogy az itt elhelyezett dokumentumokra alapozva a legkisebb könyvtár is újat, eredetit alkothat …”

A népművelői és történelem szakos diplomája mellé megszerezte az ELTE Bölcsészettudományi karán a könyvtárosi végzettséget. Tudását folyamatosan kiegészítette informatikai ismeretekkel. Ez irányú tájékozottságának köszönhetően úttörő tevékenységet végez a helyismereti dokumentumok digitalizálása, ill. az elektronikus helyismereti dokumentumok gyűjtése, szolgáltatása terén.

A helyismereti szervezet szakmai fórumain, és a könyvtáros szakirodalomban sürgette a munkafolyamatok országos összehangolását. Az Országos Digitalizálási Terv egyik kidolgozója volt.

Mindannyiunk hasznára a gyakorlatban szerzett tapasztalatát a magyar könyvtári szaksajtóban is közzéteszi.

Néhány cím a publokációi közül: A Jász-Nagykun-Szolnok megyei elektronikus könyvtár; Elektronikus dokumentumok a helyismereti gyűjteményekben; Helyismereti gyűjtőkör és az elektronikus dokumentumok; Aprónyomtatványok teljes szöveges keresésének megvalósítása könnyen, gyorsan; Kísérlet egy megyei napilap teljes szövegű feltárására; A digitalizált mikrofilmek szolgáltatásának egyik alternatívája: a kétrétegű PDF.

Egyik fő törekvése a digitálisan létező, de ilyen formában nem publikált dokumentumok, számítógépes állományok begyűjtése a helyismereti részlegekbe.

Úgy gondolja, „…valószínűsíthetően ötven év múlva éppen olyan kíváncsiak lesznek utódaink  egy-egy település 2000. évi jelenlétére az Interneten, mint amilyenek mi vagyunk az ötven évvel ezelőtt megjelent aprónyomtatványokra, hírlapra….”

Tudását oktatóként is megosztja, a Könyvtári Intézet által szervezett „A helytörténetírás módszerei, segédeszközei, a publikálás formái és lehetőségei; helyismereti-helytörténeti információk közzététele könyvtári honlapokon” elnevezésű akkreditált programjában rendszeresen  részt vesz.

2000-ben létrehozta a helyismereti könyvtárosok szakmai levelezőlistáját és azóta is ellátja az adminisztrátori teendőket.

A díjjal azt a sokoldalú és innovatív szerepvállalást ismerjük el, amivel Takáts Béla hozzájárult ahhoz, hogy a helyismereti tevékenység a 21. század elején is fontos része legyen a helyi közösségek és a közkönyvtárak újraformálódó kapcsolatának.

Hozzászólás