MKE-emlékérem

19575164_859773550843912_1238855142023269484_oA Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 1985. március 13-án az egyesület elnöksége határozatot hozott a Magyar Könyvtárosok Egyesületéért Emlékérem (röviden MKE-emlékérem) alapításáról, melyet először a XVII. vándorgyűlésen adtak át.

Azóta a szervezetek javaslatai alapján minden évben 5-6 arra érdemes könyvtáros kolléga veheti át a díjat. A díj kiosztására ünnepélyes keretek között, az egyesület évi rendszerességgel ismétlődő vándorgyűlésén kerül sor.

Idén a Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének elnöke, Mennyeiné Várszegi Judit is részesült ebben az elismerésben.

 

Mennyeiné Várszegi Judit több mint negyven évet töltött el a pályán. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola könyvtáros-népművelő szakán végzett. 2009-ben a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Karán informatikus könyvtáros oklevelet szerzett.

Pályakezdőként a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban 14 évet töltött el helyismereti könyvtárosként, majd három évet dolgozott népművelőként a győri ifjúsági házban. A közművelődésben eltöltött évek után visszatért a megyei könyvtárba, ahol több évtizeden keresztül (1994-2015) irányította a megyei könyvtár helyismereti gyűjteményét osztályvezetőként. 2015-ben a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér osztályvezetőjeként ment nyugdíjba. A helyismereti munka, a helyismereti szolgáltatások megújításában jelentős szerepet töltött be. A megyei könyvtár digitális információinak közvetítésében úttörő szerepe volt. A helyismereti munkával, az adatbázisok építésével kapcsolatosan számos előadást tartott, több publikációban közölte a könyvtár eredményeit, Győr város történetének népszerűsítésében a mai napig tevékenyen részt vesz. Pályázatok projektmenedzseri feladatait is ellátta, köztük egy magyar-szlovák határon átnyúló pályázatét. Oktatóként részt vett/vesz az alapfokú könyvtáros és segédkönyvtáros képzésben, valamint „A korszerű helyismereti munka alapjai” tanfolyamon.

Több civil szervezetben tevékenykedik. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 1976-tól tagja. Alapítója az MKE helyismereti szervezetének, valamint több évtizede tagja a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének is. A kisalföldi egyesület vezetőségébe 2010-ben választották, itt 2014-től titkárként is dolgozik. A helyismereti szervezet elnöki tisztét 2015 óta látja el. Mindkét szervezetben rendkívüli aktivitással, agilitással dolgozik. Számos konferencia, szakmai program megszervezése, lebonyolítása fűződik nevéhez. Emberi tulajdonságai, szakmai tudása, szervezőkészsége jelentős mértékben hozzájárul a könyvtáros szervezetek aktív közösségi és szakmai életéhez.

Reklámok
Kategória: Kitüntetések
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s